Как букмейърите определят своите коефициенти и какво следва от това?

Формулиране на коефициенти

Залаганията на спортни събития представляват една непрекъсната ожесточена битка между букмейкъри и залагащи. За играчите, като участници в нея, е изключително важно да знаят как точно работят букмейкърите, как те формират своите коефициенти и по какъв начин извличат печалба за себе си. Само по този начин залагащите биха могли да  увеличат своите шансове за успех и да вземат превес над букмейкъра в дългосрочен план.

Всеки букмейкър разполага с екипи от хора, най-често наричани трейдъри или риск анализатори. Тяхната работа е да изготвят коефициентите за всяка спортна среща, предлагана от букмейкъра, изчислявайки каква е вероятността конкретно събитие да се случи на базата на множество фактори.

Какво представляват коефициентите в спортните залагания?

Същността на коефициентите при спортните залагания е да отразят колко голяма е вероятността за всеки потенциален изход от срещата. Извън залаганията, вероятността най-честно се изразява чрез проценти.

Нека да вземем за пример хвърлянето на монета. При него вероятността да се падне ези е 50%, а вероятността да се падне тура също е 50%. В спортните залагания, вместо проценти, букмейкърите използват коефициенти, за да представят тези вероятности. Ето как става това…

Нека да се върнем на примера с хвърлянето на монета. Ези и тура имат еднаква вероятност, всяка от по 50%. За да превърнем процентната вероятност в коефициент, трябва да приложим следната формула:

Вземаме 100 като общ сбор на двете вероятности и го разделяме на числото, представляващо съответната вероятност. В случая, коефициентът за ези е равен на: 100 делено на 50, или 2 (обичайно представено от букмейкърите като 2.00). Логично, коефициентът за тура е същият – 2.00.

Нека приемем, че преди самото хвърляне на монетата, един човек е заложил 100 лв на ези, а друг – 100 лв на тура. Без значение какво ще се падне, при коефиециент от 2.00 и за двете вероятности, букмейкърът трябва да изплати 200 лв (100 от залога и 100 като печалба) на единия от играчите. Така за букмейкъра не остава нищо. Това звучи като лош бизнес план за букмейкъра, който все пак не иска да е благотворително дружество, а търси печалба.

Примерно коефициентиИменно поради това, букмейкърите занижават коефициентите и така изплащат по-малка печалба на играчите, задържайки известна разлика за себе си (наречена маржин). Например, букмейкърът занижава коефициента и за двете вероятности (ези и тура) до 1.90. В този случай, той ще изплати 190 лв на печелившия играч вместо 200, задържайки разликата от 10 лв за себе си. По този начин букмейкърът си гарантира печалба без значение дали ще се падне ези или тура.

Как се формират коефициентите в спортните залагания?

По същата логика се формират и коефициентите за изходите на футболни мачове. Нека приемем за пример срещата Лестър – Евертън. Вземайки под внимание всички обстоятелства (моментна форма, домакински фактор, история на съперничеството, липсващи състезатели и т.н.), букмейкърът определя следните вероятности за краен изход на двубоя:

Победа за Лестър – 50%                       Равенство – 30%                                   Победа за Евертън – 20%

Използвайки формулата, която описахме по-горе, при пълно стопроцентово изплащане на печалбата, коефициентите би трябвало да изглеждат така:

Победа за Лестър – 2.00                       Равенство – 3.33                                   Победа за Евертън – 5.00

За съжаление обаче, такива коефициенти няма да срещнете при никой от традиционните букмейкъри, тъй като това би означавало те да изплатят всички постъпления от залози и да останат без никаква печалба за себе си.

За да избегнат това, те задържат определен процент от постъпленията (маржин), като модифицират коефициентите за всеки потенциален изход от срещата и занижават някои от тях.

Така, в крайна сметка коефициентите може да изглеждат по следния начин:

Победа за Лестър – 1.75 (представляващ вероятност от 57%)

Равенство – 3.20 (представляващ вероятност от 31.25%)

Победа за Евертън – 4.60 (представляващ вероятност от 21.73%)

По този начин общият сбор от процентите на всяка вероятност надминава 100 и достига до 109.98 (57+31.25+21.73). Горницата от 9,98% остава за букмейкъра и всъщност представлява неговата печалба (маржин). Така, в идеална ситуация, ако букмейкърът приеме залози за общо 109.98 лв, разпределени пропорционално на трите изхода, той ще изплати като печалба 100 лв и ще задържи като печалба 9.98 лв.

По принцип маржинът е различен за всеки букмейкър и предлаган пазар, като може да варира между 2 и 20%. Логично, за всеки залагащ е най-изгодно да играе при букмейкър и на пазари, където маржинът е най-нисък, за да може да получи максимално висока възвръщаемост от своя залог.

Преодоляване на маржина на букмейкъра

Вече знаейки как букмейкърите формират коефициентите си и определят своя маржин, ние трябва да се насочим към главния въпрос – как да си осигурим печалба от залозите в дългосрочен план. Защото освен да правим правилни прогнози, трябва да ги правим и с такава честота, че да преодолеем маржина на букмейкъра. Именно в това се крие най-голямото предизвикателство при спортните залагания.

С други думи, ако изключим маржина на букмейкъра от сметките, залагайки на коефициент 2.00, ние имаме нужда от 5 печеливши прогнози от общо 10, за да си избием залога и да сме на нулата. Но когато добавим маржина на букмейкъра от 10% и залагаме на коефициент 1.90 вместо 2.00, тогава 5 печеливши прогнози няма да са достатъчни: 5 печеливши залога x 1.90 = 9.50 възвръщаемост при заложени 10 единици. Т.е. ние ще сме на загуба и на практика имаме нужда от поне 6 печеливши прогнози, за да постигнем печалба.

Така стигаме до извода, че за да преодолеем маржина на букмейкъра, ние трябва да правим повече верни прогнози. Но освен този очевиден подход, съществува и друг: да оценяваме вероятностите за конкретен изход от срещата по-правилно от букмейкъра и по този начин да вземем предимство пред него. Как става това?

Търсене на стойностни залози

По-рано споменахме, че букмейкърите формулират своите коефициенти на база вероятността съответния изход да се случи. За да оценят вероятността правилно, те взимат под внимание множество фактори (спортно-технически, психологически, дори метеорологични). Но колкото и да се стараят, експертите от букмейкърските къщи не винаги преценяват шансовете правилно. В повечето случаи те изготвят коефициентите не според реалните шансове на участниците за победа, а според генералните очаквания на обществеността.

Това е тънка, но много съществена разлика. Тя всъщност може да ни даде предимство срещу букмейкъра. Чудите се как?

Нека вземем за пример двубоя Порто – Бешикташ от първия кръг на груповата фаза на Шампионската лига от сезон 2017/2018. Поради факта, че Порто е домакин, редовен участник в турнира и като цяло по-титулуван и разпознаваем клуб, букмейкърите го оцениха като тотален фаворит в срещата и поставиха коефициенти от типа: 1.30 за Порто; 4.75 за равен и 8.50 за Бешикташ. По този начин те определиха шансовете на турския тим на около 10-11%.

Това, което те не взеха предвид е, че Бешикташ бе шампион на Турция и разполагаше с обигран състав, изграден от класни играчи като Пепе, Куарешма и Адриано (бивши кадри на Реал Мадрид и Барселона), Райън Бабел (минал през Ливърпул), Талиска (младежки национал на Бразилия) и Гари Медел (дошъл от Интер) – футболисти, които превъзхождат тези на Порто като индивуална класа. За трезвомислещите любители на залаганията, шансовете на Бешикташ бяха много повече от 11% – да речем към 30 или 40%. Разлика, която е достатъчно сериозна, за да ни ориентира към залог за Бешикташ, в който има много повече стойност, отколкото в залог за Порто.

В крайна сметка въпросната среща завърши 1:3 в полза на турския шампион – показателен пример как реалната преценка на вероятностите може да ни даде предимство в залозите срещу букмейкъра.

В дългосрочен план

Но дори и конкретният пример да беше завършил с неуспешен залог, това не променя правотата на този подход. В дългосрочен план, при постоянно търсене на такива стойностни залози (наречени още “value bets’’) и прилична познаваемост, вашите шансове за позитивна равносметка от залозите се увеличават чувствително.

Ясно е, че едва ли има някой, който може да калкулира с точност вероятността даден отбор да спечели. Не е и нужно. Достатъчно е да се опитате да го правите с приблизителност и когато усетите, че предлаганите коефициенти са по-високи отколкото вашата преценка за вероятността да се случат, просто ги заложете.

Колкото сте по-добри в собствената си преценка за възможността даден отбор да спечели, толкова по-успешни ще сте в залаганията.

Как букмейърите определят своите коефициенти и какво следва от това?
5 (100%) 1 vote

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *