Какво е Азиатски хендикап, как работи и защо да залагаме на него?

Азиатски хендикап

Азиатският хендикап е вид залог на спортни събития, чиято цел е да опрости традиционния начин на залагане. Той представлява разновидност на Хендикап залога. Терминът “Азиатски хендикап” произлиза от Индонезия и се утвърди като такъв в резултат на огромната си популярност сред играчите от азиатските страни. През последните години той постепенно навлезе и в Европа, като вече редовно присъства в портфолиото на най-популярните онлайн букмейкъри.

Същност на Азиатския хендикап и разликa с традиционния хендикап

Също както и традиционния хендикап, Азиатският хендикап изкуствено уравновеся шансовете на двата отбора в срещата, като дава предварително предимство на един от тях (под формата на голове или точки, в зависимост от спорта). Азиатският хендикап обаче съкращава възможните варианти за краен изход на даден двубой от обичайните три (както е при 1X2 пазара във футбола) на два, като елиминира възможността за равенство. Това се прави чрез въвеждането на хендикап (предимство) от половин гол или точка. Тъй като в реалността половин гол или точка не съществуват, при азиатския хендикап винаги ще има краен победител.

Нека вземем за пример мача между Челси и Кристъл Палас. Традиционният пазар 1Х2 ни предлага следните коефициенти:

Пазар 1Х2

 

Задавайки предварително предимство за отбора с по-малки шансове и въвеждайки разлики от половин гол, Азиатският хендикап елиминира равенството и ни дава следните две възможности за краен изход:

Пример за обикновен Азиатски хендикап

 

 

 

В този случай, ако заложите на Челси при Азиатски хендикап от -1.5 гола, вашият залог ще бъде печеливш ако Челси спечели с два или повече гола разлика (2:0, 3:0, 3:1 и т.н.). В случай че Кристъл Палас спечели, мачът завърши наравно или Челси спечели само с 1 гол, залогът ще е губещ.

Това е най-елементарният пример за начина на работа на Азиатския хендикап.

Видове Азиатски хендикап

Освен описания по-горе класически Азиатски хендикап, съществуват и няколко други разновидности. Те се определят от преднината, която се задава за единия отбор. Освен в половинки, тя може да се изразява в цели числа или в комбинация от цели числа и половинки.

Азиатски хендикап с цяло число

Понякога Азиатският хендикап може да се изразява чрез преднина за единия отбор с цяло число. Например:
Пример за Азиатски хендикап с цяло число

 

 

В този случай хендикапът за Кристъл Палас е два чисти гола. Т.е. ако заложите на Челси, за да бъде успешен залогът ви, те трябва да спечелят с три гола разлика. Ако спечелят с два гола разлика, на практика се получава равенство и залогът ви се анулира – вие ще получите парите си обратно.

Друг пример за този тип Азиатски хендикап е линията с 0 гола:

Пример за Азиатски хендикап с линия 0

 

 

 

В този случай няма зададено предимство за нито един от отборите. Просто възможностите за краен изход са сведени до два, а ако срещата завърши наравно, тогава вие ще получите обратно залога си. Реално тук имаме същия залог както при пазара Draw no bet (Равенство няма залог).

Двоен (разделен) Азиатски хендикап

Понякога можете да срещнете Азиатски хендикап, който обединява две линии в една селекция. Той се нарича двоен или разделен.

Пример за двоен Азиатски хендикап

 

 

 

(Някои букмейкъри го предлагат и под формата на селекция с четвъртинки – тогава селекциите се изписват съответно -1.75 за Челси и +1.75 за Кристъл Палас).

В този случай залогът ви се разделя на две равни половини – едната половина се поставя на първото условие, а другата – на второто. Например, ако заложите 10 лева на Челси, 5 от тях ще са поставени на Челси при Азиатски хендикап от -1.5 гола, а другите 5лв на -2.0. Тогава, ако Челси спечели точно с два гола разлика (2:0; 3:1, 4:2 и тн.), първата половина от залога ви е печеливша (5лв х 2.1 = 10.2 лв), а втората половина се отменя и от нея ще получите 5-те лв обратно. Съответно ще имате обща възвръщаемост от 15.2 лв.

Ако пък Челси спечели с 3 гола разлика или повече, и двете половини от залога са печеливши, съответно ще получите обща възвръщаемост от 21 лв (10лв х 2.1 коефициент = 21).

Статус на залога на Азиатски хендикап в зависимост от зададената преднина и крайния резултат

Таблица Азиатски Хендикап
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Предимства на Азиатския хендикап

По-високи коефициенти

Идеята на Азиатския хендикап е да улесни както залагащия, така и букмейкъра. Свеждайки вариантите на крайния изход до два, пазарът става максимално изравнен и балансиран, а вероятността за успех на единия участник се доближава колкото се може по-близо до 50%. Поради това, коефициентите при Азиатския хендикап са максимално високи, а маржинът на букмейкърите – минимален.

Повече информация за маржина на букмейкърите можете да прочетете тук >>>

Това може да се види и от едно просто сравнение между два пазара с еднаква вероятност за успех:

Пример за Азиатски хендикап с линия 0

 

 

 

Под/Над Голове

Както виждате, и в двата случая пазарите са с два варианта за краен изход (Азиатският хендикап елиминира равенството), но коефициентите при Азиатския хендикап са по-високи и за двете селекции.

Това прави залагането на Азиатски хендикап максимално изгодно за играча и увеличава шансовете му за позитивен баланс срещу букмейкъра в дългосрочен план.

Повече опции за избор

Традиционно букмейкърите предлагат Азиатския хендикап с множество линии, което дава на играчите голям избор от селекции. По този начин те могат да открият вероятността, която е максимално близка до тяхната преценка за крайния изход от срещата. Така, в крайна сметка играчите получават повече контрол и гъвкавост при поставянето на своите залози.

Недостатъци на Азиатския хендикап

Поради описаните по-горе силни предимства на Азиатския хендикап, понякога букмейкърите поставят ограничения при използването му. Най-често такова ограничение се прилага при използването на Начален бонус при първи депозит – при някои букмейкъри залозите на Азиатски хендикап не допринасят за превъртането на бонуса и неговото усвояване. Поради това ви съветваме внимателно да четете какви са условията на всеки бонус, преди да залагате с него.

Къде можем да залагаме на Азиатски хендикап?

Залози на Азиатски хендикап можете да откриете при доста от букмейкърите, които оперират в България. Традиционно най-голямо разнообразие на селекции от Азиатски хендикап предлага Bet365.

Подробно ревю на Bet365 можете да прочетете тук>>>

Борсата на Betfair също предлага голямо разнообразие от линии на Азиатски хендикап.

Подробно ревю на Betfair Борса ще откриете тук>>>

Обобщение

В началото Азиатският хендикап може да изглежда труден за разбиране, но в действителност той може да направи залагането на футболни мачове по-лесно за вас. Благодарение на многото налични селекции, чудесните коефициенти и гъвкавостта си, Азиатският хендикап е предпочитан вид залог за множество играчи по света. Надяваме се чрез тази статия да сме ви помогнали в разбирането му и ви съветваме да го пробвате поне веднъж.

Какво е Азиатски хендикап, как работи и защо да залагаме на него?
Оцени тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *