Betfair Борса

Betfair Борса

Betfair (Бетфеър) е една от най-популярните и утвърдени марки в света на онлайн залаганията. Веднага след създаването си през 1999 г. компанията преобърна с главата надолу всички представи за спортните залагания чрез своята Betfair Борса (Betfair Exchange).

За разлика от традиционните букмейкъри, борсата на Betfair дава възможност на играчите да играят един срещу друг, в това число те сами да определят коефициентите и да приемат залози от други играчи. Създадена с цел да даде повече възможности и контрол на залагащите, Betfair Exchange бързо набира широка популярност и към момента е най-голямата борса за спортни залози в света.

В тази статия ще разгледаме подробно какво всъщност представлява Betfair Борсата, как работи, какви възможности ни предоставя и как да се възползваме от тях.

Betfair Sportsbook и Betfair Борса

Освен че е собственик на най-голямата борса за спортни залагания в света, от 2013 г. Betfair развива и своя платформа за традиционни спортни залози (Betfair Sportsbook), чрез която успешно се конкурира с останалите големи букмейкъри в индустрията.

Подробно ревю за Betfair Sportsbook можете да прочетете тук>>>

Какво представлява Борсата на Betfair (Betfair Exchange)?

Борсата на Betfair е платформа за спортни залагания, която дава възможност на играчите да залагат един срещу друг. Освен обичайния залог нещо да се случи, познат ни от традиционните букмейкърите, тук имате възможност да се поставите на мястото на букмейкъра и да приемете залог на играч отсреща.

Другата отличителна характеристика на спортната борса е, че коефициентите за даден изход от спортното събитие се определят единствено от самите играчи. Вие решавате на какъв коефициент да оцените вероятността „За“ или „Против“ нещо да се случи и сделка (залог) има единствено когато се намери друг потребител, който да приеме вашето предложение.

Важна особеност на борсата на Betfair е, че търгуването се извършва само на единични залози. Поради спецификата на работа на борсата, вие нямате възможност да поставяте или приемате множествени залози (комбинации). Ако сте сред феновете на комбинациите и системите, съветваме ви да се ориентирате към платформата за спортни залози на компанията – Betfair Sportsbook.

Начален бонус в Betfair Борса

20€ Начален Бонус в Betfair БорсаАко все още нямате регистрация в борсата на Betfair, вие можете да се възползвате от 20€ Начален бонус. Той се предлага под формата на Залог без риск и е наличен само за нови клиенти, които направят първия си залог на борсата в рамките на 7 дни след регистрацията си. Необходимо е да поставите своя първи залог със сума от поне 20€ и ако не познаете, Betfair ще ви възстанови изцяло сумата на залога в размер до 20€.

Повече информация за този бонус >>>

ВЗЕМИ БОНУСА

Видове залози на спортната борса

В Борсата на Betfair съществуват два вида залози – „ЗА“ (Back) и „СРЕЩУ“ (Lay).

Залог „ЗА“ (Back)

Това е класическият вид залог, с който вие най-вероятно сте добре запознати. Всъщност „ЗА“ залогът е същият, който правите, когато залагате при традиционните букмейкъри, т.е. залагате нещо да се случи. Добрата новина е, че тук вие участвате в определянето на коефициента. След като направите своята селекция, освен поле за стойността на залога, във фиша си ще откриете също така и поле с текущия коефициент, който се предлага. Вие имате възможност да го променяте и да поискате по-висок. Тогава залогът ви ще мине в режим на изчакване и ако се появи играч, който е съгласен да го приеме, той ще бъде потвърден.

Залог „СРЕЩУ“ (Lay)

Това е по-непознатият вид залог, който понякога затруднява играчите. А не би трябвало. Когато направите залог „СРЕЩУ“ на спортната борса, вие на практика приемате ролята на букмейкър. Избирайки селекция „СРЕЩУ“, вие заявявате, че този изход на срещата няма да се случи и предлагате коефициент за него на останалите играчи. Когато се появи играч, който е съгласен с коефициента, той ще постави залог „ЗА“ и вашето предложение ще бъде прието, а залогът – посрещнат.

В случай, че селекцията, която сте избрали при своя залог „СРЕЩУ“ не излезе, то вие печелите и прибирате залога на играча, който е играл „ЗА“ тази селекция. В случай, че вашата селекция обаче се окаже печеливша за другия играч, то вие трябва да му изплатите печалба, която е равна на неговия залог умножен по коефициента, минус самия залог. Това се нарича вашето задължение (liability) и можете да го видите при създаването на вашия „СРЕЩУ“ залог във фиша.

Пример: избирате селекция „СРЕЩУ“ победа на Реал Мадрид срещу Селта на коефициент 1.60 и приемате залог от 10€. Ако двубоят завърши наравно или Селта победи, вие печелите тези 10€. Ако Реал Мадрид победи, вие губите 6€ от баланса си (10€ евро залог, умножен по 1.60, минус самия залог).

Пояснение към менюто с коефициенти в Betfair Борса

Меню с коефициенти на Betfair Борса

Погледнато първоначално, менюто с коефициентите за даден изход на спортна борса може да изглежда объркано, тъй като не се вижда при обичайните букмейкъри. В следващите редове ще обясним всеки един от елементите в него.

 1. Стълбицата с коефициенти

Тя ви показва какви коефициенти са налични и сумата от пари, която е налична за всяка селекция.

 1. Сините кутийки

Те ви показват селекциите за залог тип „ЗА“. В синьо е най-високият коефициент, наличен към момента за тази селекция, а вляво са следващите най-добри коефициенти.

 1. Розовите кутийки

Те ви показват селекциите за залог тип „СРЕЩУ“. В розово е най-ниският наличен коефициент, а вдясно са следващите най-добри коефициенти.

 1. Посрещнати

Това е общата сума на посрещнатите залози досега за този пазар.

 1. Минаваме на живо

Когато това поле присъства в менюто, срещата ще бъде налична за залагане на живо. Това ви дава възможност впоследствие да търгувате с коефициента по време на самия мач.

 1. Cash out

Индикация, че Кешаут функционалността ще бъде налична за този маркет.

Пазари

Една от гордостите на Betfair борсата е голямото изобилие от пазари (маркети), които са налични за залагане. Традиционно най-силно застъпените спортове са футбола и конните надбягвания, но можете да откриете много възможности за залози и на всички останали популярни спортове като тенис, баскетбол, американски футбол, крикет, ръгби, снукър, хандбал и тн. Не липсват и т.нар. специални пазари като трансфери на футболисти, следващ мениджър на отбор, както и по-екстравагантни пазари за събития извън спорта като политически избори, победители в риалити формати и тн. В общи линии можете да сте сигурни, че на борсата ще откриете пазарите, които търсите и предпочитате.

Betfair Кешаут (Cash Out)

Keшаут в Betfair БорсаАко вече имате опит с традиционните букмейкъри, то вие най-вероятно сте добре запознати с кешаут функционалността. Тя ви дава възможност да затворите залога си докато срещата все още се играе и по този начин да си гарантирате печалба (в случай че залогът ви към момента е печеливш) или да минимизирате загубата си (ако залогът ви засега не е печеливш). Добрата новина е, че Кешаут е наличен и в борсата на Betfair.

На практика функционалността работи по сходен начин, както при всички останали букмейкъри. Характерното при кешаута на борсата е, че когато го прилагате, вие всъщност правите нов залог на противоположния изход на вашия първоначален залог. С други думи – отново търгувате с коефициента. Истинското улеснение за играчите идва от факта, че Кешаут функционалността сама изчислява потенциалната сделка и ви показва директно крайния резултат като печалба или загуба на база на коефициентите в момента. По този начин вие можете само с един клик да осъществите нова сделка и да затворите залога си, без да се налага да правите изчисления.

Кешаутът може да се прилага на всички пазари, отбелязани с жълтата иконка на тази функционалност, придружена с текст „Cash Out е наличeн за този пазар“. Поради факта, че прилагането на кешаута всъщност представлява нова сделка на борсата, в даден момент е възможно да не можете да го реализирате поради липса на активни други участници, които да посрещнат новия залог.

Предимства на Борсата на Betfair

Съвкупността от изброените по-горе характеристики и функционалности на борсата на Betfair води до няколко основни предимства за нейните клиенти.

Високи коефициенти

Когато определят своите коефициенти, класическите букмейкъри винаги задържат определен процент от пазара за себе си (наречен маржин) и по този начин си гарантират печалба. Поради факта, че борсата не е букмейкър и нейните коефициенти се определят от самите играчи, пазарът обичайно доближава 100%, което в крайна сметка води до възможно най-високите коефициенти за участниците.

Тогава от какво печели самата борса? Елементарно – задържа комисионна от всеки печеливш залог. Обичайно тя е в размер на около 5%, но Betfair ви дава възможност да я намалявате чрез своята програма за лоялност – Betfair точки. Колкото повече играете на борсата, толкова повече точки трупате, съответно толкова по-висока отстъпка получавате.

Вие определяте коефициентите

При традиционния букмейкър, когато коефициентът за дадена селекция не ви хареса, вие трябва да се примирите или пък да го подминете. На борсата обаче можете да си поискате по-висок. Или пък ако смятате, че вероятността за даден изход от двубоя не е оценена правилно, вие можете да предложите нов, по-атрактивен коефициент на останалите играчи.

Можете да търгувате с коефициентите (Трейдинг)

Постоянно променящите се коефициенти на борсата ви дават възможност да търгувате с тях, като купувате и продавате, а разликата задържате за себе си. Това най-лесно се прилага при залаганията на живо. Просто е необходимо да предвидите правилно посоката на движение на коефициента.

Например: за двубоя Челси – Тотнъм вие очаквате равностойна игра и залагате 10€ преди мача ЗА равенство на коефициент 3.00. През първото полувреме няма голове и на почивката коефициентът за Х е паднал до 2.00. Вие вече можете да приемете залог за 15€ СРЕЩУ равенството и така да заключите печалба от 5€ без значение какво ще се случи до края на двубоя.

Как става това:
Вариант 1: Мачът завършва наравно:

 • Вашият залог ЗА е печеливш, съответно получавате 20€ (10×3.00) печалба от него
 • Вашият залог СРЕЩУ е губещ и вие изплащате задължението си от 15€ (15×2.00) на другия играч

В крайна сметка за вас остават 5€ печалба.

Вариант 2: Мачът не завършва наравно:

 • Вашият залог ЗА е губещ, губите 10€
 • Вашият залог СРЕЩУ е печеливш и вие прибирате залога от 15€ на играча отсреща.

Отново за вас остават 5€ печалба.

Тоест, и в двата случая вие си гарантирате печалба от 5€, без значение какво ще се случи през второто полувреме на срещата.

Това е само един нагледен пример за възможностите за търгуване с коефициенти на борсата. Съществуват множество най-различни стратегии в зависимост от модела на търгуване или от спорта, но логиката остава същата – възползвате се от движението на коефициентите, като „купувате“ високи коефициенти и „продавате“, след като те паднат.

Няма лимити и ограничения

При традиционните букмейкъри съществуват лимити на максималния залог, който можете да направите за дадена селекция. По този начин букмейкърът ограничава евентуална своя загуба. На борсата няма такива лимити – вие можете да заложите колкото си поискате, стига да има играчи отсреща, които да посрещнат залога ви.

Освен това, ако печелите твърде много при традиционните букмейкъри, доста е вероятно те да ви лимитират акаунта или направо да го затворят. Просто букмейкърите не обичат печеливши играчи – това е жестоката истина. Но на борсата няма шанс нещо такова да се случи, тъй като тя представлява свободен пазар между играчите.

Недостатъци на Борсата на Betfair

Както беше споменато по-рано, борсата работи само с единични (сингъл) залози – съответно вие нямате възможност да правите комбинации.

Друга характеристика, която някои играчи намират за недостатък, е комисионната на борсата върху печелившите залози – обичайно в размер на 5%. Ако залагате с големи суми, може да не останете очаровани от сумата, която борсата прибира. На практика дали това е недостатък е спорна тема, имайки предвид традиционно по-високите коефициенти, които можете да откриете тук. В повечето случаи те компенсират комисионната на борсата. А и както уточнихме в по-горните редове, ако сте редовен участник в борсата, вие ще получавате отстъпка и комисионната върху вашите залози ще бъде по-ниска.

Друг възможен недостатък е липсата на търсене или предлагане за някои от пазарите за дадена среща. Това е ситуация при която искате да поставите залог „За“ или „Срещу“, но отсреща няма заинтересувани играчи и вашият залог остава непосрещнат. Случва се относително рядко и най-вече за двубои от малко познати първенства и турнири. При мачове от популярните лиги няма да имате подобни затруднения поради факта, че борсата на Betfair е най-голямата в света.

Мобилно приложение за Betfair Борса

Мобилни приложения за Betfair БорсаС широкото разпространение на смартфоните и растящата популярност на лайв бетинга, залаганията през мобилно устройство се очертава да продължат своя възход и в следващите години. В Betfair също са добре запознати с този факт и определено имат какво да предложат на своите играчи.

Имате възможност да изтеглите мобилно приложение за Борсата на Betfair както за iOS, така и за Андроид. Можете да го направите от iTunes (за iOS) или директно от сайта на Бетфеър за Андроид.

Използването на приложение ви дава функция за влизане в профила чрез 4-цифрен ПИН код, който замества досадното въвеждане на потребителско име и парола.

Освен това имате и опцията да влезете в борсата през браузъра на телефона си.

Който и начин да изберете, можете да сте сигурни, че достъпът до борсата на Betfair през телефона е бърз и лесен.

Betfair Видео

Играчите на Betfair Борсата имат на разположение същите преки предавания на спортни събития както и потребителите на Betfair Sportsbook. Към момента през Betfair Video можете да гледате на живо двубои от английската ФА Къп, италианската Серия А, холандската Ередивизие, руската Премиер лига и други. Тенисът (US Open, Ролан Гарос и всички турнири от веригата АТП с ранкинг 1000, 500 и 250) и баскетболът (Евролига, Евро Къп, Италия и Испания) също са широко застъпени. Очакванията са в близко бъдеще изборът от спортни събития да продължава да расте.

Услугата Betfair Видео e напълно безплатна. За да имате достъп до нея е нужно единствено да влезете в своята сметка и да имате налични средства в нея. Изключение правят конните надбягвания и гонките с хрътки, за които има изискване за направен минимален залог.

Промоции в Betfair Борса

Освен първоначалния бонус за нови клиенти на борсата в размер на 20€, за който можете да прочетете повече тук, Betfair предлага и още няколко атрактивни промоции.

 • 10€ залог без риск „СРЕЩУ“:

Промоцията важи за първия залог от типа „Срещу“, който направите на борсата. Необходимо е да го поставите на коефициент не по-висок от 2.00. Ако залогът ви е губещ, Betfair ще възстанови в сметката ви сумата в размер до максимум 10€ в рамките на 24 часа.

 • 2% комисионна на български футбол

До 31 май можете да се възползвате от намалена комисионна при залози на български футбол (Първа и Втора професионална лига и Купа на България). Вместо традиционната комисионна от 5% на Betfair борсата, печелившите залози на български футболни мачове ще се таксуват само с 2%. Това на практика означава, че ще можете да се възползвате от високите коефициенти на борсата при изключително изгодни условия и по този начин да увеличите печалбите си.

Депозити и Тегления

Възможностите за депозиране и теглене на средства към и от сметката ви в борсата на Betfair са идентични с тези, които са налични и в платформата за фиксирани спортни залоги на компанията.

При депозит можете да избирате между кредитни и дебитни карти, Skrill, Neteller, Epay.bg, Paysafecard и банков превод. Транзакцията е незабавна, без да се начисляват такси на потребителя. Минималната сума при депозит през кредитна и дебитна карта е 6€, a през останалите методи е 10€.

Характерното за тегленията в Betfair e, че трябва да се извършат обратно към източника, от който сте депозирали. Тегленето през кредитна или дебитна карта отнема между 2 и 5 дни, а през Skrill и Neteller до 24 часа. Такси при транзакцията не се начисляват.

Връзка с клиенти

Betfair предлага на своите клиенти непрекъсната поддръжка 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Можете да се свържете с техен представител през онлайн чата на сайта, по телефон или чрез изпращане на имейл. Средното време за отговор по чат и телефон е 60 секунди, а по имейл – до 8 часа.

Обобщение

Борсата на Betfair е уникална платформа, която може да промени начина, по който възприемате залаганията на спортни събития. В началото може да изпитате леки затруднения докато свикнете с множеството опции и функционалности, но можете да сте сигурни, че трудът си заслужава.

Комбинацията от високите коефициенти, възможността за залози „СРЕЩУ“, търгуването с коефициенти и наличието на Cash Out откриват редица нови хоризонти пред любителите на спортните залози и предлагат допълнителни начини да максимизирате печалбите си. В допълнение на това, отличният интерфейс и улесненият достъп до борсата през всякакви устройства създават цялостно усещане за ново бетинг преживяване, което не можете да откриете на друго място.

РЕГИСТРИРАЙ СЕ В BETFAIR БОРСА
Betfair Борса
Оцени тази статия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *